Koolhydraten en calorieën

Koolhydraten zijn voedingsstoffen, net als bijvoorbeeld eiwitten en vetten. Koolhydraten zijn vooral belangrijk voor de energie. Om precies te zijn, zijn koolhydraten een groep van moleculen. Moleculen zijn heel kleine bouwstenen van een stof.
De moleculen van koolhydraten zijn suikermoleculen. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam.

Als u gezond eet, komt tussen de 40 en 70 procent van de energie uit koolhydraten. Je kunt daarbij het best kiezen voor volkorenbrood, granen, aardappelen, zilvervliesrijst, volkorenpasta en peulvruchten. In deze producten zitten namelijk verteerbare koolhydraten (zetmeel en suikers) én niet-verteerbare koolhydraten (voedingsvezels). Daarnaast zitten er B-vitamines in en belangrijke mineralen, zoals ijzer, magnesium, chroom en zink.

Er zijn verteerbare en niet-verteerbare koolhydraten. Het lichaam maakt glucose (suiker) van verteerbare koolhydraten (zetmeel en suikers). De darmen nemen de glucose op in het bloed. Glucose levert dan energie in het lichaam, bijvoorbeeld in de hersenen.

Het lichaam kan geen glucose maken van niet-verteerbare koolhydraten. Wel worden de niet-verteerbare koolhydraten in de dikke darm afgebroken (gefermenteerd). Deze groep van niet-verteerbare koolhydraten hoort bij de voedingsvezels.

Voedingsvezels zorgen voor een ‘vol gevoel’, zo helpen ze op gewicht te blijven. Ook zijn ze goed voor de stoelgang. Volkerenproducten bevatten veel voedingsvezels. Maar over voedingsvezels gaat het ergens anders op deze site. Vanaf hier gaat het alleen nog over de verteerbare koolhydraten.

Bron: Voedingscentrum

Calorieën, wat zijn het eigenlijk?

Een calorie is een eenheid voor Energie. De calorie is in de wetenschap inmiddels bijna vervangen door de joule. De Joule is inmiddels de officiële eenheid voor energie, maar vooral in de voedingsindustrie is de calorie nog een veel gebruikte maat voor de energetische waarde van een product.

    • Omdat een calorie op zich erg weinig is, is de kilocalorie (1000 calorieën) in de praktijk een meer gebruikte eenheid. Vaak wordt deze ten onrechte verward met de calorie, en ook onjuist afgekort tot Cal. Wanneer men in de praktijk over calorieën praat, wordt meestal een kilocalorie bedoeld.


Bron: Lekker-in-je-vel